به گزارش خبرنگار مهر، مهدی دوایی روانشناس متخصص تعلیم و تربیت در دومین پنل دومین روز از نشستهای تخصصی برگزیدگان مهرواره هوای نو که با عنوان نقش بانوان در آینده هیأت در هتل ارم برگزار شد به ایراد سخنرانی پرداخت و با طرح این پرسش مبنی بر اینکه چه کار کنیم گرایش نوجوانان به هیأت بیشتر شود؟ اظهار داشت: هویت هر آن چیزی است که باعث تمیز فرد از دیگران میشود برای مثال اسم هویت یک فرد به شمار میرود. هر آن چیزی که باعث خوشحالی انسان میشود هویت موفق و برعکس آن هویت شکست نام دارد.
وی درباره راههای شکل گیری هویت نوجوان در هیأت گفت: توجه کردن یکی از متغیرهایی است که میتواند علاقه نوجوان را به هیأت افزایش دهد. وقتی یک توجه خوش آیند در هیأت صورت بگیرد نوجوانان به هیأت جذب میشوند چنانچه مسؤولی در هیأت ترش رو و عصبی است میطلبد از این مسؤولیت استعفا دهد. فکرهای خوش آیند صورت انسان را بشاش و خوش رو میکند از این رو لازم است افراد تمرین کنند تا با صورت شاد و بشاش در هیأت حضور یابند. در متغیر توجه برای شکل گیری هویت عشق و علاقه، حرکات دست و لحن مهم است. برای جذب دختران نوجوان لحن بسیار مهمتر است.
دوایی ادامه داد: اگر در هیأت مخاطبان شما دختران هستند باید احساسی با آنان سخن گفت. در توجه کردن به پروژههای مشترک دقت شود؛ اگر در یک هیأت پروژههای مشترک کمتر باشد شکل گیری هویت موفق علاقه در نوجوان شکل نمیگیرد. استمرار این پروژه مشترک لازم است در غیر این صورت این هویت افول مییابد برای مثال در هیأت پخت نذری توسط شرکت کنندگان لازم است.
روانشناس متخصص تعلیم و تربیت با بیان اینکه مقصرانه رفتار کردن هویت علاقه را از بین میبرد اظهار داشت: در هیأت باید صبر کردن را آموزش داد و تمرین کرد. در گذشته سبک زندگی انسانها را صبور میکرد اما دنیای امروز که بر مبنای سرعت است سبک زندگی را تغییر داده است. اگر در هیأت مشکلی پیش آمد به هیچ عنوان به دنبال یافتن مقصر نباشید.
وی با تاکید بر اینکه حرمت شرکت کنندگان باید در هیأت حفظ شود گفت: احترام شرکت کنندگان در هیأت باید حفظ شود. نظافت و فراهم کردن فضای مناسب در هیأت از جمله مسائل احترام گذاشتن است. در فضای فیزیکی حرمتها باید حفظ شود. اگر مخاطبی به چیزی معتقد است که ما در هیأت به آن اعتقاد نداریم اگر به آن بی احترامی شود در اصل خودمان را پایین آوردیم. بنابراین به اعتقادات شرکت کنندگان در هیأت نباید بی احترامی شود.
دوایی ادامه داد: اگر میخواهیم هیأت مان باقی بماند و جذب داشته باشیم باید به مؤلفه احترام توجه شود یعنی ضمن بیان حقایق در عین حال نباید بی احترامی صورت بگیرد. در هیئات که اقشار مختلف در آن شرکت میکنند بر مشترکات توجه شود و از مباحثی که منجر به اختلاف میشود اجتناب شود.
یکی از حاضران با طرح این پرسش مبنی بر اینکه در هیأت با نوجوانانی مواجه میشویم که در مواجهه با تکریم و تغافل شاهد سو استفاده آنان از این امر هستیم در این هنگام باید چه اقدامی انجام داد؟
دوایی در پاسخ به این پرسش گفت: این موضوع بسیار جدی است در میان انسانها ما انسان بد سرشت نداریم بنابراین اگر انسان را بد سرشت ندانیم و آن را نیک سرشت بدانیم نباید رویکرد ما این باشد که او دارد سو استفاده میکند اگر ما بدانیم که انسان خوب است و خوبی ارائه میدهد بنابراین نباید او را سو استفاده گر دانست بلکه باید بررسی شود چرا و چه دلیلی وجود دارد که برخی اقدام به بعضی رفتارهای سو استفاده گرانه میکند.
وی در زمینه احترام بیان کرد: چرا امروز ایران از جمله کشورهای وارد کننده لوازم آرایش به شمار میرود و یا جراحی زیبایی بسیار بالایی داریم؟ دلیلش آن است که حس امنیت را به دیگران نمیدهیم و این باور را داریم که افراد زیبا بیشتر مورد توجه هستند بنابراین بسیار باید مراقب بود که در بین افرادی که به هیأت می آیند بر اساس قیافه حتی به میزان یک نگاه کردن فرق نگذاریم و سرویس بهتر به افرادی که قیافه زیباتری دارند ندهیم.
روانشناس متخصص تعلیم و تربیت با بیان اینکه عقلانیت یکی دیگر از مولفههایی است که هویت علاقه را میسازد خاطرنشان کرد: رشد اخلاقی تابع رشد عقلانی است. اگر میخواهیم اخلاق تقویت شود باید بر روی عقلانیت بیشتر تمرکز کرد. مسؤولان هیئات اگر سه نکته را مراقب باشند میتوانند عقلانیت را در فضای هیأت بالا ببرند نخست اولویت دادن به نیت و انگیزه نسبت به هیأت، دیگر اولویت علت و معلولی به اتفاق شانس و آخر اولویت تنبیه اصلاحی و جبرانی به تنبیه کیفری است.
نظر شما